Zărezanul s-a sărbătorit și anul acesta, pe 1 februarie, în comuna Izvoarele din Teleorman. Este un obicei vechi, despre care se spune că ar fi fost adus în zonă de bulgarii care au venit pe aceste meleaguri în urmă cu peste 500 de ani, fugind din fața turcilor.
Convieţuirea de sute de ani a bulgarilor cu românii a făcut ca obiceiurile şi tradiţiile să se îmbine și să fie sărbătorite împreună. Astfel, românii au adoptat și ei ritualul bulgarilor care-l celebrau cu fast pe patronul lor, Sfântul Trifon, protectorul grădinilor, livezilor şi viilor. De secole, în fiecare an se roagă împreună ca acesta să le ocrotească culturile și să le apere de dăunători.
Sâmbătă, 1 februarie, după slujba de dimineață oficiată la biserica din sat, preoții și bărbații au mers în vii unde s-a rostit rugăciunea Sfântului Trifon Zărezanul, după care s-a făcut ritualul tăierii câtorva corzi de viță-de-vie care au fost stropite cu vin din producția de anul trecut, păstrat într-o sticlă îngropată chiar în vie. Apoi, toți s-au pus la masa plină cu bucate alese pe care le-au “stropit”cu vin din belșug pentru că, potrivit datinei, cu cât se bea mai mult vin de ziua Sfântului Trifon, cu atât recolta va fi mai bogată în acel an.