Proiectul “Extindere și reabilitare rețele de apă și a sistemului de canalizare în județul Teleorman”, cu o valoare eligibilă de 122.004.342 euro (98.929.537 de euro UE), finanțat prin Programul Operațional POS Mediu, cuprinde două etape: etapa I (2007-2013) cu o valoare eligibilă de 105.384.554 de euro (92.907.023 euro UE) și etapa II (2014-2020) cu o valoare de 16.619.788 de euro (14.652.005 euro UE).
La Islaz, Lița, Segarcea, Ciuperceni, Traian, Seaca, Țigănești, Orbeasca, precum și în cartierele de case din cele cinci orașe din județul Teleorman, oamenii așteaptă de peste un deceniu să beneficieze da apă curentă și de canalizare. A trecut prea mult timp și nu mai au răbdare să explicațiile autorităților sau scuzele și acuzele politice lansate în plină campanie electorală.
Implementarea proiectului ar fi trebuit să permită populației accesul la sisteme de alimentare cu apă potabilă de calitate, dar și la sistemul de canalizare, precum și de tratarea apei uzate în mediul urban.
Lucrările de proastă calitate făcute de firmele de construcții, procesele care le-au urmat, licitațiile întârziate prea mult din cauza contestațiilor, precum și documentele întoarse de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și de Jaspers – firma agreată de Buxelles pentru a face evaluarea pe programul de finanțare, sunt printre cauzele care au condus la întârzierea cu peste un deceniu în ce privește implemetarea proiectului “Extindere și reabilitare rețele de apă și a sistemului de canalizare în județul Teleorman”, potrivit directorului Apa Serv, Ciprian Gurban.
Confosrm spuselor sale, din prima etapă a proiectului (2007-2013) au rămas “resturi de executat”, iar Apa Serv se judecă cu constructorii care nu și-au făcut treaba. Astfel, pentru lucrările de la Turnu Măgurele a fost retrasă garanția depusă de constructor, în valoare de circa 3,2 milioane de lei (RON), și este un proces cu asiguratorul din România, pe care operatorul l-a câștigat în primă instanță, dar sentința nu este definitivă.
La rețelele de apă din Alexandria și Videle, de asemenea, sunt litigii cu asiguratorii.
În ce privește a doua etapă (2014-2020), studiul de fezabilitate și restul de documente au fost depuse în aprilie 2017, dar au urmat revizuiri de către Jaspers, firma agreată de Buxelles pentru a face evaluarea pe programul de finanțare