Casa în care s-a născut marele scriitor Marin Preda a intrat în proces de restaurare. Visul lui Dorel Petrescu, cel care se ocupă și de Centrul memorial “Marin Preda”, este pe cale să se împlinească.
Dar resursele financiare sunt puține și e mare nevoie de ajutor.
Sătui de promisiuni și de amânări, Dorel Petrescu împreună cu ceilalți doi fondatori ai Asociației “Marin Preda”, pictorii George Costea și Adonis Ghițulescu, dar și cu alți oameni inimoși din sat, și-au suflecat mânecile, și-au dat jos încălțările și au început să calce pământul, să repare zidurile și să înlocuiască tot ce modificase spațiul în care scriitorul a văzut lumina zilei și în care și-a trăit copilăria.
Au așteptat în zadar ajutor de la autorități. După ce casa a fost cumpărată de “Asociaţia Mişcarea de rezistenţă Marius Tucă”, pe 35.000 de lei, de la o nepoată de frate a scriitorului, au tot bătut drumul Bucureștiului. Într-un final, au ajuns la un acord oficial cu Tucă. I-a lăsat să intre în curte și în casă și să facă modificările. Le-a dat și ceva bani și au mai primit câteva sponsorizări. Dar nu le ajunge să ducă la final ce și-au propus. Le rămâne speranța că oameni de bine le vor da o mână de ajutor.
Dacă timpul ar mai fi avut răbdare, la data de 5 august 2020, Marin Preda ar fi împlinit 98 de ani. S-a stins, însă, mult prea devreme, în noaptea de 15 spre 16 mai 1980, la numai 58 de ani. Chiar dacă moartea a fost prea grăbită, scriitorul de geniu a lăsat în urmă mai multe capodopere literare, între care romanul “Moromeții”, prin care a făcut celebru satul în care s-a născut.