Primăria comunei Botoroaga din judeţul Teleorman a ȋncheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) pentru implementarea unui proiect ȋn cadrul căruia femeile din localitate pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.
Ca urmare a protocolului semnat ȋntre partenerii proiectului şi Primăria Botoroaga, femeile între 24 şi 64 de ani din comună, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de screening gratuit cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Testarea poate fi realizată fie ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare.
Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program pentru testare gratuită ȋl pot contacta pe coordonatorul judeţean al proiectului, Victor Dulgheru, la numărul de telefon 0726.344.038.
„Suntem mereu deschişi către proiecte care contribuie la bunăstarea locuitorilor din comună. Ne-am alăturat cu atȃt mai mult acestui demers cu cȃt el vizează ȋn principal femei provenind din grupuri vulnerabile, care au nevoie de sprijinul nostru şi ne propunem ca ȋmpreună cu partenerii noştri din proiect să oferim acest suport”, spune Mihail Cojocaru, Primăria Botoroaga.
Testarea este parte a unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Acesta se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, ȋn care sunt vizate peste 170.000 de femei din cele 7 judeţe ale regiunii Sud-Muntenia.
„Deşi prevenţia este esenţială ȋn cazul cancerului de col uterin, doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau. Rezultatul este o incidență foarte mare a acestui tip de cancer, care ne plasează pe locul trei în UE. Prin proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare, facem un pas important către informarea femeilor cu privire la importanţa controlului medical şi a depistării precoce a cancerului.”, a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
Detalii privind proiectul SCCUT pot fi accesate pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.