„Credem în puterea educației permanente, credem în a doua șansă și în abilitatea oamenilor de a-și depăși condiția și limitele.” – Institutul pentru Politici Sociale, inițiatorul proiectului „RE-START. Noi oportunități pentru viață”.
Abandonul școlar – o chestiune de interes național și european
Părăsirea timpurie a școlii este legată de șomaj, excluziune socială, sărăcie și sănătate precară. Există multe motive pentru care unii tineri renunța prematur la educație și formare, printre cele mai frecvente fiind problemele personale și familiale, dificultățile de învățare sau o situație socio-economică sensibilă. De asemenea, alți factori importanți ce determină abandonul școlar sunt sistemul de învățământ, climatul școlar și relațiile profesor-elev.
Pentru că de cele mai multe ori există cauze complexe și interconectate, politicile de reducere a abandonului școlar de la nivelul UE abordează o serie de probleme și combină educația cu politica socială. Dar, în afara acestor politici de reducere a abandonului școlar, există tinerii NEETs care au renunțat deja la școală și care în prezent se confruntă cu tot felul de discriminări și provocări izvorâte din lipsa unui loc de muncă, a veniturilor stabile, lipsa încrederii în capacitățile lor și imposibilitatea de a desfășura o activitate profesională care să le aducă satisfacție și care să-i facă utili pentru comunitatea în care trăiesc.
Ajutor pentru tinerii care au renunțat la studii prea devreme, înainte de absolvirea clasei a VIII-a
Proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” este o inițiativă a Institutului pentru Politici Sociale menită să ajute tinerii care au abandonat școala înainte de a finaliza cele 8 clase obligatorii. Proiectul se bucură de finanțare europeană și de implicarea mai multor organisme ale statului.
Beneficiarii acestui proiect sunt tinerii NEETs, fără un loc de muncă și fără studii sau calificare, cu vârsta între 16 și 29 de ani, care locuiesc pe raza Regiunii Muntenia Sud, Județul Teleorman. IPS va implementa acest proiect cu ajutorul și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, pe o durată de 3 ani. Numărul total al tinerilor care vor putea să se înscrie în acest proiect este de 410.
Consiliere și suport pentru tinerii care nu se pot angaja din cauza lipsei de studii
Inspirat din modelul serviciului de probațiune francez, proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” va oferi consiliere și sprijin tinerilor care se află într-o categorie socială vulnerabilă, din cauza abandonului școlar timpuriu. Acești tineri riscă să lucreze pe salarii mici, să ocupe locuri de muncă de necalificați, să nu aibă un job care să le aducă venituri stabile.
De asemenea, acești tineri pot îngroșa numărul șomerilor de la nivelul județului sau a persoanelor care primesc ajutor social, devenind o povară pentru societatea și comunitatea în care trăiesc. În schimb, prin înscrierea în proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață”, lucrurile se pot schimba total pentru acești tineri.
Dintr-o dată, ei pot avea speranța unui viitor mai luminos, pentru că vor avea o diplomă de studii sau de calificare în mână. Se vor putea pregăti într-un anumit domeniu, în conformitate cu abilitățile lor și în acest mod vor putea să se angajeze mai ușor și să aducă plusvaloarea societății. Proiectul este foarte bine pus la punct și prevede sprijinirea tinerilor NEETs din momentul înscrierii lor și mai apoi, pe tot parcursul pregătirii lor educaționale în școală, în programul „A Doua Șansă” pentru obținerea calificării dorite și inclusiv ulterior prin acțiunile specifice de facilitare a găsirii unui post în acord cu pregătirea fiecăruia.
Cei 410 tineri vor fi grupați pentru eficientizarea pregătirii lor educaționale și profesionale. Vor primi consilierea necesară pentru a-și identifica potențialul și vor fi îndrumați ca să poată ocupa un post mai bine plătit, care le poate asigura bunăstarea.
Valoarea proiectului propus de IPS și derulat în parteneriat cu Inspectoratul Județean Teleorman este uriașă. Nu doar tinerii NEETs beneficiari ai proiectului vor avea de câștigat, ci și antreprenorii locali care nu găsesc forță de muncă bine pregătită pentru angajare, precum și întreaga comunitate locală, prin scăderea ratei de șomaj și a numărului de persoane care primesc ajutor social.
Institutul pentru Politici Sociale – experiență în consultanță, cercetare, formare profesională, mediere în muncă
Argumentul ce stă în spatele activității Institutului pentru Politici Sociale este simplu: minimizarea discrepanțelor care există în societate, între anumite categorii sociale, cu susținerea puternică a drepturilor societății civile române.
IPS identifică și ajută grupurile defavorizate pentru ca aceste persoane să poată participa activ în societate și să aibă acces facil la tot felul de resurse necesare. Prin fiecare inițiativă, IPS își dorește să poată acorda o nouă șansă persoanelor din categoriile sociale defavorizate la un viitor mai bun. Acest lucru este valabil inclusiv în cazul proiectului „RE-START. Noi oportunități pentru viață” care spijină tinerii NEETs ce au abandonat școala prea devreme.
Pentru înscriere în proiect puteți accesa pagina oficială https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunități-pentru-viață/.