Doborât de greutățile financiare prin care trece familia sa, un bărbat de 52 de ani, din Turnu Măgurele, s-a decis să-și pună capăt zilelor, aruncându-se de pe un bloc de 10 etaje.
Zis și făcut. S-a urcat pe bloc, unul dintre G-urile din centrul orașului, și s-a așezat pe marginea acoperișului, cu privirea în jos.
L-a salvat, însă, faptul că și-a anunțat intenția printr-un apel la 112, poate gândindu-se să nu existe niciun dubiu că decizia i-a aparținut în totalitate și nu se face vinovat nimeni altcineva.
Norocul cel mare a fost, însă, polițistul care a răspuns la telefon. Tactul și răbdarea de care a dat dovadă, l-a salvat pe omul care își pusese în gând să-și încheie socotelile cu viața.
Situația a fost făcută publică de Sindicatul Europol, pe pagina de Facebook.
”Îl felicităm pe Ovidiu pentru curajul și profesionalismul de care a dat dovadă asumându-și un risc considerabil, fără de care astăzi am fi putut discuta de o familie rămasă fără soț și fără tată”, au transmis colegii săi de la Europol.
Pe cei de la IPJ Teleorman se pare că nu i-a interesat subiectul.
Ovidiu Andronache, polițist în cadrul Biroului Ordine Publică al Poliției municipiului Turnu Măgurele, n-a vrut să fie declarat eroul zilei. Singurul gând a fost să facă tot ce-i stă în puteri ca să salveze o viață de om.
El este cel care a răspuns la telefon, apoi a plecat la locul faptei, ca gândul clar de a nu lăsa să se întâmple o tragedie.
Potrivit Europol, polițistul îl cunoștea pe cel cu care a vorbit la telefon. Așa că, a cerut conducerii Poliției să nu mai trimită alte echipaje în sprijin întrucât la vederea altor forțe de ordine s-ar putea ca starea de agitație a bărbatului să crească, existând riscul ca acesta să înfăptuiască gestul suicidal.
După ce a urcat pe bloc,polițistul l-a văzut pe bărbat așezat pe marginea acoperișului în timp ce avea privirea fixată în jos, spre sol. A reușit să intre în vorbă cu el și a aflat că bărbatul era disperat din cauza lipsei banilor, din cauza neputinței de a oferi familiei un trai decent, de umilința la care este supusă familia sa pentru că nu îi ajung banii pe care îi aduce acasă după o zi de muncă.
Ovidiu a încercat să îi explice că o asemenea decizie nu va face decât să aducă și mai multă amărăciune asupra familiei și că nici măcar banii pe care îi au acum la dispoziție nu vor mai exista dacă ia decizia să se sinucidă. Din vorbă în vorbă, Ovidiu vede pachetul de țigări în buzunarul bărbatului și îi testează încrederea cerându-i o țigară.
Bărbatul se ridică de pe margine și se apropie de Ovidiu întinzându-i pachetul de țigări după care se așază lângă el. După alte câteva minute de discuții, polițistul îi propune bărbatului să coboare și să continue discuțiile pentru a găsi o soluție la problemele sale. Bărbatul ezită, însă Ovidiu deja deținea controlul situației și îl îndeamnă spre ieșirea de pe bloc, conștient fiind că îl poate imobiliza în caz că se răzgândește.
Totul s-a terminat cu bine pentru moment, însă asemenea cazuri nu au niște soluții clare. Nu există o procedură pe care să o urmezi punct cu punct și să îți garanteze succesul.
Ovidiu însă, a simțit omul și a știut să își seteze frecvența de comunicare în așa fel încât bărbatul să conștientizeze că gestul suicidului nu este o soluție ci mai degrabă un gest de egoism față de familia sa, care oricum nu o duce prea bine din punct de vedere financiar.