Pompierii teleormăneni au avut un weekend de foc, la propriu. Au fost înregistrate 38 de incendii în acest sfârșit de săptămână.
33 de cazuri s-au manifestat la vegetație uscată și gunoi menajer, un număr neobișnuit de mare pentru această perioadă. Un incendiu a izbucnit la o locuință și două incendii au distrus depozitele de furaje din gospodăriile unor cetățeni, însă flăcările au fost lichidate înainte de a se propaga la anexele și locuințele din imediata apropiere.
Condițiile meteo neobișnuite pentru anotimpul în care ne aflăm, precum și necunoașterea prevederilor legale, îi determină pe oameni să recurgă la igienizarea terenurilor agricole prin incendiere și să utilizeze focul deschis pentru distrugerea resturilor menajere, crescând astfel semnificativ numărul de incendii de vegetație uscată.
Cele 33 de incendii de vegetație uscată și resturi menajere au pus în pericol bunurile materiale și viața oamenilor, în special a participanților la traficul rutier, deoarece fumul degajat a îngreunat circulația pe anumite sectoare de drum.
Pompierii fac un apel la cetățeni pentru a-i determina să renunțe la igienizare terenurilor prin incendiere și atenționează că arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională a cărei cuantum este cuprins între 3000 – 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.
Totodată, autoritățile atrag atenția că efectuarea lucrărilor de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării focului constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.