Rețetele pentru bolnavii cronici pot fi eliberate online de medicii de familie și de medicii specialiști, iar prezența pacientului nu este neapărat necesară în cabinet. De asemenea, nu mai este nevoie de cardul de sănătate.
Marian Burtea, medic primar diabetolog la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria a explicat pe larg, pentru Cronica de Teleorman, cum trebuie să procedeze bolnavii cronici ca să-și ridice medicamentele de la farmacie.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis să suspende obligativitatea utilizării cardului național de sănătate pe perioada stării de urgență, după cel puțin două săptămâni de bâlbâieli ale autorităților și după numeroase apeluri disperate ale medicilor.
Vestea a fost primită cu bucurie de medici și s-a trecut imediat la aplicarea noii reguli.
Marian Burtea, medic primar diabetolog la Spitalul Județean din Alexandria, este unul dintre zecile de mii de medici țară care au cerut cu insistență implementarea acestei măsuri, pentru că bolnavii de diabet, dar și ceilalți cronici fac parte din categoria cea mai expusă la infecția cu noul coronavirus și la dezvoltarea unor forme grave ale bolii, în cazul în care contactează virusul.
Acesta a explicat pe larg, pentru Cronica de Teleorman cum trebuie să procedeze bolnavii cronici ca să își ridice medicamentele de la farmacie.
“Având în vedere starea de urgență și faptul că ne ajută Casa Națională de Sănătate, în sensul că nu mai există obligativitatea prezentării cardului de sănătate, scriem rețeta fără să mai fie prezent pacientul și o trimitem pe e-mail sau pe whatsapp. Pacientul o printează și merge cu ea la farmacie. Rețeta este semnată online, este totul în regulă, doar că nu mai e nevoie de cardul de sănătate, iar farmacia va elibera medicamentele ca și până acum”, a spus medicul diabetolog.
În situația în care nu este la îndemână o imprimantă, pacienții sau membri ai familiei se pot prezenta la farmacie cu telefonul pe care au primit e-mailul cu rețeta. Documentul se printează acolo, apoi se eliberează medicamentele prescrise, a mai precizat acesta.
Orice formă de comunicare online (whatsapp, facebook, e-mail, messenger,) poate fi folosită atât de pacienți ca să transmită solicitarea însoțită de nume către medicul care îl are în evidență. Dar doctorul Marian Burtea își face probleme în legătură cu cei cu vârste înaintate, cărora le spune cu dragoste „bătrâneii mei”, iar îngrijorarea vine din faptul că ei nu știu să folosească internetul și nu au nici adresă de e-mail.
”Trebuie să mă informeze prin telefon la numărul la care se fac programările sau pe Facebook, și să transmită numele și data la care trebuia să se prezinte pentru rețetă”, a spus acesta, adăugând că cei mai în vârstă vor fi sfătuiți să roage „un nepot, un vecin, o persoană din apropiere care se pricepe și poate să îi ajute”, a mai spus medicul .