Abandonul școlar este o problemă des întâlnită în România, inclusiv în Județul Teleorman, fiind o mare provocare pentru sistemul educațional și una din cauzele principale pentru rata de șomaj în creștere. Acesta face obiectul mai multor strategii europene și naționale, prin intermediul unor proiecte ce vizează măsuri concrete de combatere și soluții pentru sprijinirea tinerilor și înlesnirea pătrunderii lor pe piața muncii.
Nevoile educaționale ale tinerilor NEETs (fără calificare și fără loc de muncă) sunt analizate în cadrul acestor strategii, scopul fiind acela ca tinerii NEETs să-și poată relua studiile și mai departe să se poată angaja fără probleme pe un post corespunzător cu pregătirea lor. Un astfel de proiect strategic pentru Județul Teleorman este „RE-START. Noi oportunități pentru viață”, care vizează direct tinerii șomeri și fără școală.
Problemele cu care se confruntă tinerii NEETs din Teleorman
Abandonul școlar are o altă consecință imediată cu urmări dramatice pentru tinerii NEETs: șomajul. Fenomenul șomajului se întâlnește frecvent în România, în special în mediile defavorizate, în care educația este deficitară. Și Județul Teleorman este vizat în acest sens, cei mai vulnerabili fiind tinerii din mediul rural și cei de naționalitate romă.
Se pare că principalul motiv al abandonului școlar îl constituie în general factorul economic. Ca urmare a crizei economice, multe familii se află în situații dificile din punct de vedere financiar. Acest lucru conduce către abandonul școlar, întrucât părinții nu-și pot permite să le ofere copiilor resursele necesare pentru continuarea studiilor. De aici și până la apariția șomajului, mai este doar un pas, pe care mulți tineri NEETs îl urmează.
Dar, acum, tinerii din Județul Teleorman au șansa de a se înscrie într-un proiect inovator, inspirat din modelul serviciului de probațiune francez, care le poate oferi oportunitate de a reveni la școală, de a finaliza 8 clase obligatorii cu diplomă de studii sau de calificare, iar mai departe de a putea pătrunde mai simplu pe piața de muncă, ocupând un post în acord cu pregătirea lor (mai bine plătit, mai stabil și de viitor). Acesta este „RE-START. Noi oportunități pentru Viață, un proiect care a apărut la inițiativa Institutului Pentru Politici Sociale și care aduce o mulțime de beneficii concrete pentru tinerii NEETs, dar și pentru întreaga comunitate locală din Județul Teleorman.
Noi oportunități în viața tinerilor NEETs din Teleorman
„Proiectul RE-START. Noi oportunități pentru viață” are drept scop principal integrarea tinerilor pe piața muncii și oferirea de resurse necesare pentru ca aceștia să-și reia studiile. Cu ajutorul proiectului, 410 tineri de pe raza județului Teleorman, care nu activează în câmpul muncii și care au abandonat studiile, vor avea parte de noi oportunități educaționale și profesionale.
Proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” este finanțat de către Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), acesta fiind responsabil de acțiunile derulate pentru resursele umane, pentru îmbunătățirea dezvoltării economice și sociale.
Pentru a putea participa în cadrul proiectului, tinerii din județul Teleorman trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, să nu lucreze și să fi abandonat studiile. Dacă până în prezent, tinerii care doreau să își reia studiile aveau posibilități limitate, proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață”, le oferă acestora mai multe avantaje.
Totodată, proiectul vizează și reintegrarea tinerilor din județul Teleorman în sectorul muncii, dorindu-se astfel și reducerea ratei de șomaj, care este destul de ridicată la nivel local.
Valorificarea potențialului și dezvoltarea abilităților tinerilor NEETs
Participând la proiect, tinerii vor avea acces nu doar la resurse educaționale și profesionale, dar își vor putea valorifica potențialul, dezvoltându-și abilitățile. În România, părăsirea timpurie a școlii predomină în special în rândul tinerilor ce provin din familii cu o situație financiară extrem de modestă. Statisticile din cererea de finanțare a proiectului arată că de cele mai multe ori abandonul școlar este legat de situația familială (familii dezbinate sau cu violență domestică ori familii de etnie romă).
Abandonul școlar prezintă de-a lungul timpului variații, însă în regiunea de sud a Munteniei, rata celor ce renunță la studii depășește 20%. Cu toate acestea, disparități pronunțate se observă și la nivel intraregional, județele cu dezvoltare economică mai redusă și cu o pondere ridicată a populației rurale fiind afectate în mod deosebit.
Tot în cadrul proiectului, se subliniază faptul că dezvoltarea insuficientă a sistemelor de consiliere și orientare școlară și profesională reprezintă, la rândul lor, cauze ale fenomenului de abandonare a studiilor. Prin proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață”, tinerii au acces la metode și resurse pentru o dezvoltare personală optimă, proiectul având etape și planuri bine definite pentru ca tinerii să obțină rezultate favorabile.
„RE-START. Noi oportunități pentru viață” – este un proiect care urmărește și reintegrarea tinerilor în câmpul muncii, dar și în societate, iar prin intermediul acestuia, se combate și discriminarea, dar și bullying-ul, un fenomen negativ din ce în ce mai răspândit în școli.
De asemenea, proiectul favorizează incluziunea tinerilor în activități educaționale, sociale și profesionale. Tinerii vor avea parte de consiliere, dar și de îndrumare în carieră, punându-se accent pe ajutarea acestora în dobândirea abilităților și calificărilor importante, în susținerea celor cu idei și capacități de business.
Pentru înscriere în proiect sau contact Institutul Pentru Politici Sociale accesați https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunitati-pentru-viata/
„Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.”