Violeta Alexandru, ministrul Muncii, deplânge soarta oamenilor ajunși în prag de pensie dar nu-și pot recupera drepturile cuvenite din cauză că din carnetele lor de muncă lipsesc înscrisuri doveditoare pentru grupe sau majorări salariale, dar le spune că nu prea se mai poate face nimic.
”Mi se pare o dramă situația acestor oameni (…) Trăiesc o dramă, ei relatează cu lux de amănunte perioade de activitate cu privire la care nu există evidențe. În fața acestor realități, din păcate, puține lucruri se mai pot face”, a declarat Violeta Alexandru, joi, într-o conferință de presă, la Alexandria.
Ca un fel de compensare, ministrul recomandă funcționarilor de la Casa de Pensii să le spună oamenilor “o vorbă bună”, ca să le mai aline supărarea. “Eu cred că și ea contează. În momentul în care nici măcar acest lucru nu-l primești și ești purtat de la București la Alexandria, de la Alexandria la Giurgiu, ca în cazul unei persoane care lucrase într-un alt județ, măcar minimum respect reprezintă pentru mine un gest de normalitate”, a mai spus ministrul Muncii.
Despre faptul că, în cazul unei insolvențe, arhiva firmei respective pleacă în județul în care este executorul, pentru ca oamenii nu mai fie puși pe drumuri, Violeta Alexandru a identificat ca soluție obligarea angajatorilor să treacă în sistem electronic toate aceste informații, deși din 2011, toate datele se găsesc în ReviSal (registrul general de evidență al salariaților). ”Poate că ar trebui să începem de la obligarea angajatorilor să treacă în sistem electronic toate aceste informații. Dar problema noastră se pune din spate, foarte din spate, atunci când aceste documente se eliberau exclusiv pe hârtie. Unele adeverințe există, dar nu sunt ce trebuie pentru că au fost completate neserios, la vremea respectivă”, a afirmat Violeta Alexandru.
Documentele doveditoare pentru perioada dinainte de 2011 se găsesc la firme private care prestează servicii arhivistice, iar pentru obținerea unor copii, oamenii trebuie să depună cereri în care să spună explicit ce solicită. Pentru fiecare document se percepe un tarif, așa că suma totală pe care trebuie să o plătească ajunge să echivaleze și cu cuantumul a două-trei pensii pe care ar urma să le încaseze. Plata se face anticipat, integral. Așteptarea răspunsului poate dura și un an, iar când vine, ori este incomplet, ori se transmite că nu s-au găsit dovezile solicitate. Dar banii nu se mai returnează solicitantului.
Despre tarifele practicate de firmele private care prestează servicii arhivistice, ministrul Muncii spune că “ misiunea unei societăți comerciale este prin definiție să încaseze venituri din care să își acopere cheltuielile, respectiv să facă profit”.