Acuzații grave la adresa unui medic chirurg din Spitalul Zimnicea. Familia unui bărbat din Fântânele îl acuză de “lipsă de etică și profesionalism” după ce omul a ajuns de două ori la spital, în stare gravă, într-o singură zi, în urma unui accident provocat în timpul folosirii unei drujbe.
Prima oară, în după-amiaza zilei de 29 martie, medicul de gardă a stat la distanță de pacient și a refuzat să-i coasă rana, obligând o asistentă să facă lucrul acesta, în locul său, în cortul de triaj din curtea spitalului.
Seara, când pacientul a revenit cu rana sângerând, medicul a chemat un alt chirurg de acasă, ca să refacă cusătura.
Medicul acuzat este pensionar și suferă de diabet, și s-ar fi ferit să se apropie de pacient de teama de a nu lua coronavirus. Acesta continuă, totuși, să facă gărzi.
Familia bărbatului a sesizat conducerea Spitalului Orășenesc Zimnicea, Colegiul Medicilor, dar și Direcția de Sănătate Publică.
“Am considerat că aceste fapte absolut lipsite de etică și profesionalism ale doctorului Pretorian Gabriel trebuie să fie aduse la cunoștință și să se ia masuri de către autoritățile competente, pentru că viața fratelui meu a fost cu siguranță pusă în pericol. Știți cu toții ce implică o hemoragie mare cu tensiune arterială scăzută și o plagă suturată în condiții septice, fără să fie examinată și rezolvată de doctorul care era responsabil s-o facă. Vreau să luați măsuri și să faceți dreptate în acest caz, iar vinovații să plătească”, a solicitat familia pacientului, a cărei îngrijorare este sporită și de faptul că povestea nefericită ar putea avea impact negativ și asupra stării precare de sănătate a mamei acestuia.
Contactată telefonic, Geanina Cone, managerul spitalului, a declarat că a convocat comisia de disciplină după ce a primit reclamația, dar întrunirea acesteia este amânată de faptul că medicul reclamat și-a luat concediu medical.
“Vor fi ascultați cu atenție toți cei care au fost de față și, în funcție de ce s-a întâmplat, pentru cei care se va dovedi că au o vină, se vor stabili sancțiuni. Din păcate, astfel de situații se răsfrâng în mod nedrept asupra imaginii spitalului și a colectivului medical. Și este păcat, pentru că este vorba despre un spital care a beneficiat în permanență de sprijin financiar pentru dotări moderne astfel încât actul medical să nu aibă de suferit”, a spus managerul spitalului.
Și medicul Sorin Chirea, președintele Colegiului medicilor din Teleorman, a confirmat primirea reclamației împotriva medicului pensionar.
”Este, într-adevăr, o reclamație depusă. A fost trimisă prin e-mail și am sfătuit persoana care a transmis-o care sunt pașii legali”, a declarat medicul Sorin Chirea pentru Cronica de Teleorman.
Potrivit acestuia, una dintre obligațiile impuse de lege se referă la transmiterea reclamațiilor prin poștă sau curierat, iar regula nu s-a schimbat nici pe perioada stării de urgență.
”Noi luăm în considerare orice sesizare, din partea oricui”, a mai spus președintele Colegiului medicilor din Teleorman.
Într-o scrisoare transmisă redacției noastre, familia bărbatului povestește întâmplarea nefericită din ziua de 29 martie
„În ziua de 29.03 2020, orele 14:30, fratele meu, Alin, în urma utilizării unei drujbe pentru activități casnice se rănește grav la membrul inferior, în regiunea gambei. Prezintă sângerare mare, paloare, amețeală, stare de leșin. Este chemată ambulanta, care îl transportă în timp optim la spitalul orășenesc din Zimnicea. Aici se face protocolul corespunzător vremii de pandemie, se semnează o declarație pe proprie răspundere că nu a avut contact cu persoane suspecte de infectare a cu covid 19.
Fratele meu este dus într-un cort din curtea spitalului, este chemat doctorul de gardă, respectiv Pretorian Gabriel, medic chirurg. Acesta a venit nervos și de la o distanță destul de mare de pacient, fără sa examineze plaga, a făcut doar reproșuri și a lăsat asistentele să rezolve problema medicală. Menționez că doamnele asistente s-au comportat ireproșabil și au făcut tot ce trebuia în vederea rezolvării cazului. Una din asistente a fost pusă să coasă plaga, lucru pe care trebuia să-l facă doctorul, în urma evaluării plăgii.
Deci doamna asistent a cusut plaga, firește superficial, că doar nu era chirurg. Această operațiune s-a desfășurat tot în cort, fără condiții optime de sterilizare sau de urgență, respectiv oxigen sau monitorizare, deși pacientul a avut un nou episod de lipotimie, cu tensiune arterială scăzută.
A fost trimis în această stare acasă, i s-a prescris o rețetă cu algocalmin și antibiotic, fără să i se dea recomandări pentru îngrijirea plăgii, fără să i se administreze un calmant deși avea dureri mari, sau o perfuzie, deși avea tensiunea mică și pierduse mult sânge.
În noaptea care a urmat, în jurul orelor 21:00, pacientul, aflat la domiciliu, constată cu teamă că prin pansament începe să curgă mult sânge. (…) Ne-a cerut ajutorul și cât am putut de repede l-am dus cu mașina personală la spitalul din Zimnicea.
Aici, văzându-se gravitatea situației a fost dus, de data
aceasta, în camera de gardă a spitalului, nu în cort, așa cum se întâmplase
ziua și a fost chemat din nou doctorul de gardă Pretorian Gabriel, care era în
continuare nervos și îi reproșa faptul că nu trebuia să folosească drujba, de parcă
de asta avea nevoie în acele momente. Cumva depășit de situație, doctorul
Pretorian îl cheamă de acasă pe medicul chirurg Sergiu Josanu pentru a-l ajuta.
(….) din noaptea aceea, fratele meu a rămas internat în spitalul Zimnicea pe
sectia de chirurgie, timp de trei zile, sub supravegherea medicului Pretoarian.
Apoi, am decis să-i cerem externarea ca să continuie tratamentul sub
supravegherea unui alt medic, până la vindecare.
În urma acestui accident și a tergiversării cazului medical inițial, recuperarea
fratelui meu este foarte greoaie și pentru faptul că este singurul care o avea
în îngrijire și pe mama bolnavă, cu atât mai mare e suferința”, se arată în
scrisoare.