Plăți pentru lucrări fictive, fără documente justificative, sume uriașe cheltuite fără bază legală și fără legătură cu activitatea Primăriei Olteni din Teleorman. Prejudiciul ajunge la peste 1 milion de euro, au constatat auditorii Curții de Conturi.
Cronica de Teleorman vă prezintă astăzi, în continuarea materialului publicat ieri, concluziile auditorilor de la Curtea de Conturi Teleorman cu privire la neregulile financiare depistate la Primăria comunei Olteni.
Auditul financiar a fost făcut la finalul anului trecut asupra conturilor anuale de execuţie bugetară a comunei Olteni și scoate la iveală o serie de abateri care au drept consecință o daună de 5.462.663 lei adusă bugetului local, la care Curtea de Conturi Teleorman adaugă dobânzi penalizatoare în valoare de 612.567 lei.
În perioada 2019-2022, din creditele bugetare aprobate, primărița Violeta Ionescu a decontat nelegal “ajutoare bănești” către Episcopia Alexandriei. La baza plăţilor stau niște referate întocmite de preoți, care cereau bani pentru hramul bisericilor, organizarea sărbătorilor religioase sau cadouri pentru enoriași.
Motivând că era vorba de cazuri sociale, doamna primar a considerat să fie darnică, dar nu din banii săi și chiar încălcând legea. Așa că a făcut plăți către diverse persoane fizice sau a achiziționat bunuri, precum mașini de spălat, pătuţ pentru copil, medicamente, servicii de săpat fântână, RMN cerebral, onorariu avocat, analize medicale sau cheltuieli de înmormântare. S-a montat și gresie cu bani de la bugetul local. Iar în 2021, primărița a decontat o operație și a cumpărat materiale de construcție pe care le-ar fi donat.
La categoria cheltuieli nejustificate, Curtea de Conturi a mai identificat plăți în baza unor facturi în care este înscrisă denumirea generică de “prestări servicii”. Hârtiile nu au calitate de document justificativ, întrucât nu cuprind elementele minime obligatorii, prevăzute de lege.
Tot din bugetul local s-a plătit combustibil în baza unor bonuri fiscale, fără alte explicații.
Violeta Ionescu a mai cumpărat din banii comunei flori, vin, farfurii și tacâmuri, vin spumant, praline, cafea și tot soiul de produse alimentare, inclusiv pentru animale. Lista continuă cu un cort pentru evenimente, boxe și amplificator.
Ca să-și asigure popularitatea în rândul tinerilor, a plătit și un banchet al unor copii la final de clasa a VIII-a. Nelegal, din bugetul local.
Cheltuielile mai sus menţionate însumează un prejudiciu de aproape 340.000 lei adus bugetului local al comunei Olteni, la care Curtea de Conturi adaugă dobânzi penalizatoare de în sumă de 35.000 lei.
În perioada anilor 2020-2022, din bugetul local al comunei Olteni, s-au mai cumpărat îngrășăminte chimice, arpagic, pesticide, dulciuri, flori, fructe sau brazi. Auditorii precizează în raport că “nu există nici document justificativ care să confirme faptul că acestea au fost distribuite locuitorilor din comuna Olteni, după cum susţine conducătorul entității auditate”, iar achizițiile s-au efectuat cu încălcarea legii.
Violeta Ionescu a mai decontat din bugetul local, tot fără bază legală, servicii de catering, cazare, băuturi alcoolice și răcoritoare.
Suma de 304.592 lei pentru achizițiile de mai sus se adaugă la prejudiciul uriaș adus bugetului comunei, la care se adună și dobânzi legale penalizatoare în valoare de 27.658 lei.
După cum au constatat auditorii, din 2019 și până în 2022, din bugetul local al comunei Olteni au fost efectuate plăți către POLARIS M HOLDING SRL, reprezentând contravaloarea serviciilor de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere pentru 2.763 utilizatori persoane fizice, fără contract.
În acest caz, prejudiciul se ridică la 478.663 lei, pentru care au fost calculate dobânzi legale penalizatoare de 41.677 lei.
Curtea de Conturi Teleorman a dispus, printr-o decizie emisă în ianuarie 2023, ca primarul comunei Olteni să recupereze prejudiciile aduse bugetului local, până la finalul anului.
Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă
se arată în decizia Curții de Conturi.