Mamele cu posibilități materiale reduse, dar și cele minore pot primi un sprijin material pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 de lei, potrivit unui proiect repus în dezbatere publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
După ce a apărut inițial în vara lui 2021 ca proiect de hotărâre a Guvernului, odată cu repunerea în dezbatere publică s-a făcut și trecerea la proiect de ordonanță de urgență.
Proiectul de OUG de la MIPE stabilește că de ajutorul bănesc pentru nou-născuți vor beneficia mamele:
- cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
- care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
- care se află în situație de risc (de exemplu, persoanele cu dizabilități);
- care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
- care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
- mame minore;
- mamele care au născut începând cu anul 2022, cu condiția de a cere ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.
Valoarea ajutorului pentru nou-născuți va fi de 2.000 de lei. Ajutorul va fi acordat mamelor sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți.
Tichetele sociale emise pe suport electronic pentru nou-născuți nu vor permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, iar acestea vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.
Banii destinați îngrijirii nou-născutului vor putea fi folosiți timp de șase luni de la emiterea tichetului social.
Pentru a putea intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.