Populația județului Teleorman s-a redus cu 104.478 de locuitori în ultimul sfert de veac, iar declinul demografic continuă, este concluzia tristă a unei analize realizate de Direcția Județeană de Statistică. Potrivit documentului dat recent publicității, scăderea de la an la an a fost determinată de natalitatea scăzută, de mortalitatea generală și infantilă cu valori superioare mediei pe țară, de gradul redus de urbanizare al județului dar și de exodul spre București sau chiar străinătate.
”Transformările intervenite după 1989 în sistemul politic, în economie, în viața socială și în mentalitatea oamenilor au influențat comportamentul demografic al populației județului” sunt de părere autorii studiului.
Semnificativ pentru evoluția structurii pe vârste este accenturea tendinței de îmbătrânire demografică, fenomen al cărui indice este de 175 de persoane de peste 65 de ani la 100 de persoane tinere (0-14 ani), în timp ce media la nivel național este de 112 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere. De altfel, în perioada analizată, numărul deceselor a fost dublu față de cel al nașterilor, determinând un spor natural negativ. Mai precis, s-au înregistrat 90.536 de născuți vii și 180.920 de decedați.
În perioada 2002-2016 natalitatea a înregistrat cele mai scăzute valori, numărul de născuți vii reducându-se de la 5092, la 2613, iar rata natalității a ajuns la 6,8 la mia de locuitori situând județul Teleorman pe penultimul loc pe țară. Pe de altă parte, în perioada 1992-2016, rata mortalității generale a crescut de la 15.5 la mia de locuitori, la 17, în timp ce media pe țară era de 11,6.
Principala cauză de deces a teleormănenilor o constituie bolile aparatului circulator (68 %), urmate de tumori care și-au dublat incidența ajungând să provoace 16 % din decese, de boli ale aparatului digestiv (5 %) și ale aparatului respirator (4 %).
“Evoluția acestor fenomene impune adoptarea unor politici sociale în primul rând în domeniul demografic, dar și în alte domenii precum cel al pieței muncii, sistemului de sănătate și a celui de educație”, concluzionează autorii studiului.