Marius Constantin Dincă, preot în comuna Troianul, îi dă replica lui Marian Godină după ce acesta a publicat pe blogul personal impresii nefavorabile după o excursie de o zi în orașele Alexandria și Videle și îi transmite polițistului că ar fi trebuit să evite ideile preconcepute despre oamenii locului cum că dacă n-ar avea librării, înseamnă că “nu citesc, deci sunt inculți, deci ușor de manipulat”, dar și despre județul care ”deși are pâinea și cuțitul în politică, arată…oarecum jalnic!”.
”Așa cum, presupun, că și dumneavoastră ați lua foc în momentul în care cineva v-ar jigni țara și tradițiile, tot așa și eu, păstrând proporțiile, mă simt jignit de faptul că numele județului meu a ajuns să fie folosit peiorativ în întreaga media, cu adevărate accente de ură, dusă până la paroxism. Cred că dacă impresia era doar din partea dumneavoastră, n-ar fi fost așa pagubă, dar mi se pare că acarul Păun se numește mai nou…Teleorman”, a scris Marius Constantin Dincă pe pagina sa de Facebook. (https://www.facebook.com/mariusconstantin.dinca/posts/1949919591802058)
Totuși, acesta spune că îi este ”drag” polițistul brașovean pentru că postările sale l-au făcut să treacă peste ideile preconcepute despre “polițistul tablagiu”.
”Apropo de idei preconcepute…Să știți, domnule Godină că, personal, vă datorez ceva, pentru că, prin ceea ce scrieți, mi-ați dărmat câteva…idei de aceest fel: este adevărat, flash-uri din sens opus încă mai dau (aștept autostrăzile și mă opresc) dar polițistul ”tablagiu”, ”făcut la apelul bocancilor”, ”la 3 luni”, ”care nu știe să scrie un proces-verbal” nu mai există demult în mintea mea, și asta (și) datorită postărilor dumneavoastră. M-a durut când ați scris că nu avem librării, dar am tăcut chitic, pentru că știam că ăsta-i adevărul. Dar constatarea inițială a crescut exact ca un bulgăre de zăpadă aruncat de pe Tâmpa care, până jos, a căpătat putere de avalanșă: teleormănenii nu au librării, deci nu citesc, deci sunt inculți, deci ușor de manipulat, deci ăia fac ce vor cu ei, deci…da!”
Preotul Marius Constantin Dincă îi propune lui Godină un ”tur virtual” al județului menit să-l facă să înțeleagă istoria locului și motivele de mândrie ale localnicilor, ca răspuns la comparația nefavorabilă pe care acesta a făcut-o cu Brașovul.
“Din capul locului (și credeți-mă, nu vă spun…brașoave) Teleormanul are, etimologic vorbind, rădăcini turcești. Măria Sa, Vlad (cel care aduce venit cu ”chestii” chicioase la Bran, știți dumneavoastră) făcea așa de multe ravagii cu otomanii prin pădurile noastre întinse, încât aceștia au scris pe hărțile lor: PĂDURE NEBUNĂ (Deliorman)” (…) “Noi puneam focul, din loc în loc și acolo sus, la munte, se afla repede că au intrat barbarii-n țară. Atestarea noastră documentară? 1385, doi călători austrieci trec prin târg, spre Brașov, via Viena” (…) “Acolo la Brașov se construia în liniște, se făcea comerț, se păstrau tradiții cu junii (și) pentru că Teleormanul era zonă tampon. Pe noi ne jupuiau la propriu (pot demonstra, mama e de la Belitori). Asta e, ghinion, cum ar zice unii!”
Despre Videle, acesta scrie că este “oraș născut forțat din industia petrolieră”, care “ azi subzistă”.
Preotul din Teleorman îi mai vorbește polițistului despre Liviu Vasilică și-i transmite că în loc de fotografia cu gunoiul de la intrarea în Alexandria “era mai simpatică” una cu statuia artistului.
“Dincolo de semnul de intrare (pe care l-ați fotografiat) e…cimitirul! Acolo este mormântul lui Liviu! Pentru că suntem teleormăneni, noi l-am iubit, îl iubim și-l vom iubi mereu. Chiar i-am făcut și statuie în oraș. Acolo mergem și mai vorbim cu el.” De asemenea, vorbește despre Catedrala din Alexandria care “nu e neagră, dar e pictată de Luchian”, despre faptul că ” ar fi fost interesant ca un polițist să observe că un oraș din România (trasat pe hârtie în secolul XIX) are TOATE străzile în unghi de 90 de grade (ca un caiet de mate), iar pe strada principală nu există parcări aiurea”, dar și despre rezervația naturală de bujori sălbatici din Troianul, comuna în care acesta este preot .
„Ce putem face? E județul unde ne-am născut! Suntem ”obligați” să ținem la el! Aș vrea să fie mai frumos! Sunt o groază pe-afară! Mor de ciudă că n-au unde să se întoarcă, că n-am plecat și eu, că nu vedem viitorul și că unii ne mai fac pe toți proști!”, a scris, la final, preotul Marius Constantin D incă.