Într-o conferinţă de presă, desfăşurată la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, colonel Stancu Marius, şeful ISU Teleorman şi purtătorul de cuvânt, maior Gelu Dragomir au tras semnale de alarmă cu privire la situația din județ.
În perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru stingerea a 79 de incendii de locuințe. Din nefericire, pe lângă pagubele materiale produse de aceste incendii, doi cetățeni și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite.
Având în vedere faptul că încă ne aflăm în sezonul rece, temperaturile prognozate pentru perioada următoare fiind mult mai mici decât până în prezent, reprezentanții ISU Teleorman roagă cetățenii să manifeste în continuare atenție sporită în ceea ce privește utilizarea mijloacelor de încălzire, a instalațiilor electrice și să nu lase copiii în locuințe nesupravegheați, cu mijloacele de încălzire în funcțiune.
La Teleorman s-a înregistrat o situație îngrijorătoare, cu 61 de incendii de vegetație uscată. Pericolul acestor arderi necontrolate este generat de faptul că ele se manifestă, de regulă, în apropiere gospodăriilor cetățenești și a căilor de circulație, îngreunând de cele mai multe ori traficul rutier sau punând în pericol viața oamenilor aflați în tranzit.
Autoritățile atrag atenția că efectuarea lucrărilor de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării focului constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Pe linia prevenirii situațiilor de urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman a desfășurat în luna ianuarie a acestui an un număr de 25 de controale de specialitate, pe timpul acestora fiind constatate 113 deficiențe, pentru care s-au aplicat 113 sancțiuni contravenționale în cuantum de 27500 de lei.
Sunt planificate pentru luna februarie efectuarea de controale de prevenire în două localități, nouă unități de învățământ și șapte unități sanitare cu paturi.
Niciun serviciu voluntar înființat pe baza legislației în vigoare
În conformitate cu Criteriile de performanță din 27 iunie 2019 privind constituirea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare și a serviciilor private pentru situații de urgență, aprobate prin Ordinul M.A.I. nr. 75 din 27 iunie 2019, până la data de 31 decembrie 2019, la nivelul județului Teleorman, toate unitățile administrativ teritoriale trebuiau să depună documentația și să obțină avizul de înființare a serviciului voluntar pentru situații de urgență.
Din păcate, la această dată, în Teleorman nu este niciun serviciu voluntar de urgență înființat pe baza legislației în vigoare, în principal, din cauza lipsei fondurilor băneşti și din pricina slabei preocupări din partea reprezentanților administraţiei locale faţă de obţinerea fondurilor necesare înfiinţării, organizării, dotării şi funcţionării unui astfel de serviciu.
Beneficiile înființării și funcționării acestor servicii voluntare sunt imense pentru membrii comunității. De exemplu, în cursul anului 2019, membrii celor 12 servicii voluntare pentru situații de urgență care au în dotare autospeciale de stingere cu apă și spumă funcționale au intervenit împreună cu pompierii profesioniști la un număr de 47 de incendii, iar alte 6 incendii au fost stinse doar de către acestea.
Se remarcă autoritățile locale din Olteni, Vârtoape și Tătărăștii de Sus, care au achiziționat autospeciale de lucru cu apă și spumă. Conform situației operative de la această dată, membrii SVSU de la nivel județean, alături de salvatorii ISU Teleorman, au acționat cu mijloacele din dotarea proprie pentru stingerea a 10 incendii.
Reprezentanții ISU Teleorman subliniază că autoritățile locale trebuie să aibă în vedere că activitatea pompierilor salvatori se derulează în sprijinul comunităților, iar obiectivele prioritare ale instituţiei sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Totodată, aceștia iși manifestă întreaga disponibilitate în asigurarea consultanței tehnice de specialitate în vederea intrării în legalitate a serviciilor voluntare pentru situații de urgență.