În urma precipitațiilor abundente înregistrate în cursul nopții de 3 iunie, mai multe gospodării și locuințe din județ au fost afectate de inundații.
Pentru evacuarea apei, alături de autoritățile locale și cele ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), au acționat peste 150 de pompieri cu mijloacele tehnice specifice constând în motopompe transportabile, motopompe remorcabile, camioane și autospeciale de lucru cu apă și spumă.
Situațiile cele mai dificile au fost întâlnite în localitățile Drăgănești Vlașca, Orbeasca de Sus, Videle, Botoroaga, Gratia, Perii Broșteni și Frăsinet, unde apa a pătruns atât în gospodăriile cetățenești, cât și în mai multe locuințe.
În localitatea Drăgănești Vlașca, circulația este îngreunată și la această oră de apa trecută peste carosabil, pe DJ 503 și pe DE 70, traficul în zonă fiind fluidizat cu ajutorul echipajelor de poliție.
Pentru restabilirea stării de normalitate și diminuarea efectelor inundațiilor, în zonele afectate acționează în continuare importante forțe și mijloace de intervenție, situația fiind permanent monitorizată de către conducerea CJSU Teleorman.
Având în vedere că există riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare, cetățenii treuie să respecte următoarele recomandări:
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
– interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate;
– construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
– în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
– pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– având în vedere posibilitatea averselor cu caracter torențial, îndemnăm populația din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apei.