Victoria este o tânără de 19 ani din Județul Teleorman, care a abandonat școala la 13 ani, în clasa a VI-a. S-a căsătorit foarte devreme devreme, iar acum are o fetiță de 1 an și 2 luni. Credea că școala reprezintă un subiect închis pentru ea, dar când a descoperit proiectul „RE-START. Noi Oportunități pentru Viață” a realizat că aceasta este o șansă unică de a-și schimba viitorul. A fost încântată să afle că este eligibilă de a se înscrie în proiect, cu toate că este o mamă tânără. I s-a spus că poate urma cursurile gratuite de studii și formare profesională într-un ritm mai alert sau mai flexibil, seara sau în weekend, astfel încât să nu-și neglijeze responsabilitățile familiale.
Ca și Victoria, există încă mulți tineri în Teleorman care au renunțat prematur la școală, înainte de absolvirea celor 8 clase obligatorii. Pentru toți aceștia, „RE-START. Noi Oportunități pentru Viață” reprezintă o promisiune realizabilă și frumoasă pentru un viitor mai bun, cu un salariu decent și stabil, cu posibilitatea de a profesa într-o activitate plăcută, pliată pe capacitățile și dorințele lor.
Noi oportunități de viață pentru tinerii teleormăneni șomeri și fără studii
Acest proiect inițiat, implementat și promovat de Institutul pentru Politici Sociale, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Teleorman, se bucură de sprijin financiar european și aduce un suport extrem de important pentru tinerii NEETs.
Acronim al sintaxei din limba engleză „Not in Education, Employment, or Training”, NEETs face referire la categoria tinerilor care nu au un loc de muncă, nu au studii și nici nu se află într-un program de formare profesională. „RE-START. Noi Oportunități pentru Viață” este special gândit pentru acești tineri șomeri și fără școală din Județul Teleorman, tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani.
Un număr de 410 tineri vor putea să se înscrie pe liste și să beneficieze de toate avantajele: să se întoarcă în sistemul educațional formal, să termine 8 clase obligatorii, să dobândească o diplomă de studii, să frecventeze gratuit cursuri de calificare într-un domeniu pentru care dovedesc interes și talent, iar în final să se integreze mai ușor pe piața de muncă, să se angajeze pe un post stabil și bine plătit.
Repere importante din proiectul „RE-START. Noi Oportunități pentru Viață”
- Orice tânăr din Regiunea Sud Muntenia, Județul Teleorman, cu vârsta între 16 și 29 de ani, care nu a absolvit 8 clase obligatorii și care nu muncește în prezent, poate solicita înscrierea în proiect. Înscrierile sunt libere inclusiv pentru tinerii de etnie romă, pentru cei care nu au fost niciodată la școală, pentru tinerele mame și cei care nu își pot permite achiziția materialelor necesare de studiu. Înscrierea este simplă și presupune doar depunerea unui dosar la unitățile de învățământ de pe raza Județului Teleorman ce agreează această formare specială.
- Toate cursurile care vor fi oferite tinerilor participanți vor fi gratuite. Astfel, proiectul își propune să sprijine cât mai mult tinerii care provin din medii defavorizate, cu lipsuri financiare semnificative. Vor fi puse la dispoziția participanților toate instrumentele și resursele necesare pentru ca aceștia să poată finaliza studiile în cele mai bune condiții.
- Participanții în proiectul „RE-START. Noi Oportunități pentru Viață” pot finaliza studiile într-un timp mai scurt, de 2 – 4 ani de școlarizare. De asemenea, este acceptată o frecventare mai flexibilă a cursurilor. Mai exact, acestea se pot desfășura seara sau în weekend pentru a nu se suprapune cu responsabilitățile importante din rutina cotidiană a participanților.
- Tinerii participanți vor fi împărțiți pe mai multe grupe, iar acest lucru se va face cu scopul de a eficientiza educarea și învățarea. În plus, se va ține cont de abilitățile, interesul și preferințele fiecărui participant în alegerea domeniului de activitate pentru o anumită meserie sau profesie.
- Dacă printre cei 410 participanți ai proiectului există persoane care doresc să-și deschidă propria afacere, acestea vor fi sprijinite în mod profesionist cu informații, resurse, facilități și acces la proceduri specifice.
- După ce vor absolvi programul de formare educațională din cadrul proiectului, tinerii vor fi calificați și vor putea astfel să se angajeze mai ușor. Sprijinul oferit în această etapă presupune inclusiv ajutor cu întocmirea unui CV, colaborarea cu forțele de muncă pentru identificarea posturilor disponibile pentru ocupare și stabilirea interviurilor de angajare.
- În alegerea segmentelor profesionale pentru formare și dezvoltare, participanții pot solicita ajutor și consiliere specială, ceea ce presupune că specialiștii și cadrele didactice vor analiza cu atenție nevoile și interesele fiecărui individ, cu scopul de a face ca alegerea să fie cât mai potrivită, personală și individualizată.
- Conform proiectului, participanții vor beneficia și de servicii de consiliere, atât pe parcursul desfășurării cursurilor, cât și apoi, după absolvirea acestora și alegerea unui loc de muncă sau domeniu de antreprenoriat.
Pentru orice informație legată de proiectul”RE-START. Noi Oportunități pentru Viață” sau pentru a descoperi noi proiecte din portofoliul Institutului pentru Politici Sociale, puteți accesa pagina https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunitati-pentru-viata/.