- Declarație politică – Creșterea salariului minim – parte integrantă a politicilor socio-economice – Florin Piper-Savu, deputat PSD Teleorman
Cele mai recente date Eurostat împart țările europene în 3 grupuri în ceea ce privește nivelul salariilor minime. Prima grupă include țările în care salariu lunar variază între 330-750 euro, în mod corespunzător, a doua grupă are venituri de 790-1200 euro/lună, iar a treia grupă cuprinde țările cu cele mai mari salarii minime, de peste 1500 ero/lună. România este situată după Bulgaria, Letonia și Ungaria în prima grupă.
În România, valoarea salariului minim a ajuns anul acesta la 520 euro brut (300 euro net), de 4 ori mai mică decât în Germania, după creșteri succesive în ultimii ani. Cei mai buni ani au fost în perioada 2015-2017 caracterizați de cele mai mari majorări de 15-20% de la un an la altul.
În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei, un număr de circa 857 mii de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de peste 5,2 milioane salariaţi activi.
Salariaţii cu venit minim şi pensionarii sunt printre cei care resimt cel mai mult povara inflaţiei. În decurs de un an costul vieții a crescut cu peste 15%. Cu același procent va crește și numărul românilor care se luptă cu sărăcia absolută, din cauza scumpirilor puternice.
Consecvent obiectivelor sale politice de a asigura o viață demnă pentru fiecare român, PSD a propus în coaliție, încă din luna august, o majorare a salariului minim de la 2550 de lei la 3.000 de lei începând cu 1 ianuarie 2023, majorare de care vor beneficia peste 2,1 milioane salariaţi.
Partidul Social Democrat a reușit să obțină acordul în coaliție pentru această majorare în condițiile în care, partenerii de guvernare au privit-o cu reținere la început, amânând decizia cu scuza „evoluției colectărilor la buget”, deși este bine știut că majorarea salariului minim aduce venituri în plus la buget !
Începând cu 1 ianuarie 2023, venitul net minim al unui angajat va fi de 1.774 lei, adică un plus de 250 de lei, la care se adaugă scutirea de taxe pentru 200 de lei din veniturile angajaților, scutire acordată în acest moment doar în cazul majorării voluntare a salariului minim.
Partidului Social Democrat i se datorează și deciziile de acordare a unui a salariu minim de 3.000 de lei în construcții (din 1 ian. 2019) și în industria alimentară și agricultură (aprilie 2022), salarii care beneficiază de facilități precum zero impozit pe venit, zero contribuție la sănătate și, opțional, zero la Pilonul II.
Beneficiile acestor măsuri sunt clare și de necontestat: ultimul deceniu a demonstrat că această creștere a salariului minim a fost cel mai bun instrument de creștere economică, pentru că a antrenat și creșterea celorlate salarii din economie, iar în condițiile unui deficit de forță de muncă tot mai acut, este o măsură necesară pentru menținerea în țară a forței de muncă de care au nevoie antreprenorii pentru a-și desfășura activitățile economice.
Deputat P.S.D. Teleorman, Florin Piper-Savu