- Declarație politică
PNNR-ul României este construit pe mai multe ținte, obiective și reforme, decât planuri adoptate de către alte state membre, pentru că la momentul elaborării, Guvernul Cîțu s-a angajat la multe obiective, unele dintre ele nefiind solicitate de către Comisia Europeană.
Angajamentele asumate prin PNRR nu au fost rezultatul unei consultări; ex-premierul Florin Cîțu a considerat PNRR-ul României doar atributul Guvernului. Nu este de mirare că în implementarea PNRR sunt probleme care trebuie corectate. PSD a susținut încă de la început că acest plan trebuie renegociat și prin amendamentele depuse la regulamentele europene de către europarlamentarii social-democrați, acest lucru devine acum posibil.
România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.
A existat o întârziere privind depunerea cererii de plată II a anului 2022 în valoare de 3,2 miliarde de euro. Practic, această cerere de plată trebuia să fie depusă în luna septembrie a anului trecut, dar a fost transmisă către Comisia Europeană în data de 15 decembrie și a cuprins documentația de realizare a unui număr de 51 de ținte și jaloane aferente trimestrelor I și II ale anului 2022. Se pare că și la primirea celei de-a doua tranșă de bani va fi o întârziere din partea Comisiei Europene pentru că pe 15 februarie a expirat termenul limită în care țara noastră trebuia să primească această tranșă de bani.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș ne dă asigurări că nu există riscul de a pierde banii, că este doar o prelungire a termenului și că România poate îndeplini jaloanele necesare pentru a primi banii europeni.
Toate ministerele conduse de miniștrii PSD și-au îndeplinit toate jaloanele aferente acestei cereri de plată și sunt gata să ofere tot sprijinul necesar pentru clarificarea aspectelor care să conducă la încasarea celor peste 3,2 miliarde de euro.
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu premierul, ca și coordonator principal al Comitetului Interministerial privind PNRR, trebuie să-și intensifice eforturile ca acolo unde mai sunt probleme de lămurit – precum la Ministerul Energiei în privința proiectului privind decarbonarea sau la Ministerul Justiției privind avertizorul de integritate – să fie urgentată soluționarea acestora.
Deputat P.S.D. Teleorman, Florin Piper-Savu