Adrian Simionescu și Marian Fișcuci au fost achitați pentru săvârșirea infracţiunii de evaziune fiscală. Totuși, cu majoritate de voturi, instanța supremă a decis să îl condamne pe Adrian Simionescu la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia. De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 638.085 lei – folosul necuvenit rezultat în urma săvârşirii infracţiunii, reprezentând bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzută de legea penală, suma care a fost depusă/transferată la dispoziţia organului de urmărire penală fiind instituit sechestrul şi aplicată poprire asupra contului. Instanța l-a obligat și la plata sumei de 65.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Turnu Măgurele sau Centrului pentru persoanele vârstnice Furculeşti, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare, potrivit instanței.
Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat vineri, 10 aprilie 2020. Hotărârea instanței nu este definitivă, poate fi atacată cu apel.
Marian Fișcuci a fost achitat pentru săvârșirea infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. c) şi alin. (3) din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. 2. În baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală, achită persoana juridică SC PROINVEST SRL, pentru săvârșirea infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. c) şi alin. (3) din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. 3. În baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Simionescu Adrian Constantin pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) şi alin. (3) din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
La data de 14 iulie 2017, Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Constantin Simionescu, la data faptelor deputat în Parlamentul României și acționar în cadrul unei societății comerciale, sub acuzația de complicitate la evaziune fiscală și acte de comerț incompatibile cu funcția deținută. Acesta, alături de alți suspecți, ar fi realizat diferite operațiuni vânzare-cumpărare a unor utilaje agricole din spațiul intracomunitar fără achitarea TVA-ului către statul român.
În februarie 2018, dosarul instrumentate de DNA, se întoarce la Parchet. Judecătorii
de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a constatat nereguli în dosar,
în sensul în care procurorii DNA nu au explicat suficient de clar în ce anume
consta infracțiunea reclamată.
Acuzațiile din dosarul DNA
Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2014, inculpatul Fişcuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti.
„În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian (administrată de ceilalţi doi inculpaţi) căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România”, arată DNA.
Potrivit sursei citate, ”ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti – şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era şi dealer-ul autorizat al firmelor producătoare”.
Procurorii precizează că, după identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L..
„Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA. În acest context, inculpatul Fişcuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit să îi faciliteze eludarea obligaţiilor fiscale către stat, obţinând astfel sume mai mari ca venituri şi totodată, a afectat indirect şi celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la preţul de piaţă ce includea şi TVA”, mai arată DNA.
Conform anchetatorilor, ”schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlată de inculpatul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de inculpaţii Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA)”.
„Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia. În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. pe teritoriul Bulgariei, mai târziu fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final”, mai spun procurorii anticorupţie.
Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare.
În cursul anului 2014, Adrian Constantin Simionescu, prin demersurile efectuate direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obţinând un folos în valoare de 1.159.393 lei (echivalentul cumulat al profiturilor realizate de cele două firme în perioada respectivă).
Simionescu a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul “de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului.
În intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – “livrate intracomunitar” era de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrări de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.634 lei, reprezentând TVA de plată.