Tinerii care nu au finalizat cele 8 clase din învățământul de stat, se îngrijorează atunci când ajung la maturitate și își dau seama că le este extrem de greu să pătrundă pe piața muncii, să-și găsească un job și să-și asigure un nivel decent de trai. Acești tineri ajung să îngroașe rândurile șomerilor și nu își aduc aportul pentru dezvoltarea societății. Se dovedește încă o dată că educația este extrem de importantă pentru un viitor mai bun și bunăstarea întregii societăți.
Dar, mai poți să înveți o meserie și să dobândești o calificare dacă nu ai finalizat la timp cele 8 clase din învățământul de stat? Proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” aduce o soluție viabilă pentru toți acei tineri șomeri din Județul Teleorman care nu au 8 clase.
Problematica abandonului școlar și a șomajului în Județul Teleorman
Posibilitățile limitate în ceea ce privește un loc de muncă stabil îi determină pe unii tineri din Teleorman să renunțe la studii, aceștia considerând mai importante diversele munci pe care le prestează temporar sau pe sume derizorii, decât terminarea studiilor. Dar, există și alte cauze care influențează abandonul școlar ce duce la creșterea ratei de șomaj în Județul Teleorman.
Problemele familiale, educația deficitară a părinților, însoțită de resursele financiare extrem de reduse precum și alte lipsuri îi condamnă pe unii tineri să părăsească școala mult prea devreme, pentru a munci.
Șomajul în rândul tinerilor apare frecvent ca urmare a abandonului școlar întrucât opțiunile de angajare sunt foarte limitate pentru cei care nu au o calificare la bază. Abandonul școlar, împreună cu șomajul reprezintă două probleme ce se manifestă în România, în special în zona de sud a Munteniei.
Conform statisticilor, Județul Teleorman a înregistrat în luna ianuarie a acestui an, o rată a șomajului de 6,31 %, aceasta fiind mai mare decât în luna decembrie a anului anterior.
Speranță pentru tinerii NEETs printr-un proiect cu susținere europeană
„Proiectul RE-START. Noi oportunități pentru viață” își propune să vină în sprijinul tinerilor NEETs din județul Teleorman, prin oferirea de suport și de consiliere în ceea ce privește cariera, iar mai apoi integrarea lor pe piața muncii. În proiect se pot înscrie 410 tineri fără școală, ce locuiesc pe raza județului Teleorman și care nu au un loc de muncă.
Proiectul îi va ajuta pe tinerii NEETs să se integreze mai ușor în societate și pe piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a-și termina studiile, de a obține o calificare conform cu interesul și competențele lor și de a ocupa un post. În acest mod, este vizată scăderea ratei de șomaj în rândul tinerilor, la nivelul Județului Teleorman.
Tinerii NEETs cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care locuiesc în județul Teleorman pot intra în proiect pentru reluarea studiilor și pentru a fi îndrumați cu privire la viitoarea lor meserie sau calificare. Ei vor avea acces la consultanță, resurse educaționale și profesionale, în vederea dobândirii unui loc de muncă mai bun.
Proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” se inspiră din modelul serviciului de probațiune francez cunoscut la nivelul Uniunii Europene pentru eficiența sa. Tinerii care se vor înscrie în proiect și care vor urma cursurile din programul „A Doua Șansă”, componentă esențială a proiectului menționat, vor putea chiar să finalizeze studiile mai repede și să se angajeze în cel mai scurt timp.
De asemenea, cursurile prevăzute în cadrul proiectului se vor organiza foarte flexibil, în weekend sau seara, pentru ca tinerii să-și poată desfășura în continuare activitățile din rutina obișnuită.
„Proiectul RE-START. Noi oportunități pentru viață” – beneficii
Acest proiect oferă numeroase beneficii pentru tinerii NEETs din județul Teleorman, pentru familiile acestora și pentru întreaga comunitate locală, prin scăderea ratei de șomaj și pregătirea a 410 tineri apți de muncă, ce își vor aduce aportul pentru bunăstarea și dezvoltarea societății. Asigurarea participării active la viaţa comunităţii a tinerilor şi adulţilor NEETs prin finalizarea unui ciclu educațional de 8 clase, cu obținerea unei calificări este o măsură ce favorizează combaterea abandonului școlar și scăderea ratei de șomaj.
De asemenea, proiectul are menirea de a eradica discriminările, întrucât se are în vedere și identificarea tinerilor NEETs de etnie romă din Județul Teleorman, pentru înscriere și acordarea întregului suport necesar în vederea reușitei școlare și dobândirii unei calificări.
Fiecare tânăr din categoria NEETs are dreptul la educație și la un trai mai bun, iar în cadrul proiectului, tinerii înscriși vor învăța să își descopere și să își valorifice potențialul. Totodată, aceștia vor avea oportunitatea de a depăși anumite limite impuse de societatea în care trăiesc și de a-și îmbunătăți aptitudinile în prestarea unei meserii care le aduce satisfacție.
Proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” punctează importanța educației pentru dobândirea unei calificări și deprinderea unei meserii pentru tinerii care au avut neșansa de a abandona prematur școala. Acum, tinerii NEETs din Teleorman au ocazia de a se întoarce în sistemul de învățământ și de a se integra apoi pe piața forțelor de muncă.
Prin urmare, ca să înveți o meserie și să dobândești o diplomă de calificare chiar dacă nu ai terminat 8 clase, te poți înscrie în proiectul cu finanțare europeană „RE-START: Noi oportunități pentru viață”, derulat la nivelul Județului Teleorman, pentru tinerii NEETs.
Pentru înscriere în proiect sau contact Institutul Pentru Politici Sociale accesați https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunitati-pentru-viata/
„Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.”