Copiii care suferă de tulburări din spectrul autist ar putea beneficia de la 1 aprilie de terapie gratuită, dacă legea va fi modificată.
15.000 de persoane sunt diagnosticate cu autism în România, între care sunt 13.000 de copii. În realitate, spun specialiștii, numărul celor care suferă de tulburări din acest spectru este mult mai mare. Cu toate acestea, există numai 50 de psihiatri specializați în terapie care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
La nivelul județului Teleorman sunt sute de copii diagnosticați cu autism, dar nu există o statistică clară. Sunt micuți care suferă de această maladie și nici măcar nu ajung să fie diagnosticați. Această deficiență din sistem este dată de condițiile precare de viață, de incapacitatea unora dintre medicii de familie de a observa manifestări ale autismului și de a raporta cazurile pentru o gestionare mai bună, dar și de lipsa de implicare a unora dintre părinți, mai ales în mediul rural.
“Nu este zi să nu se prezinte un părinte îngrijorat în cabinetul de neurologie pediatrică și să spună că are copilul cu autism, pentru că așa i-a spus vecina, i-au spus de mute ori și psihologi neavizați. Dar pentru a pune diagnosticul trebuie aplicate teste clare, standardizate, pe care le aplică psihologi specialiști. Diagnosticul de autism se pune pe criterii clare”
dr. Valentina Robu, singurul neurolog pediatru din Teleorman –
În tulburările de spectru autist terapia este de lungă durată, iar gradul de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de doi ani), așadar, este esențial ca, în cazul în care au suspiciuni, parintii să le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate pentru copil. Însă, în prezent, costurile pentru terapii sunt extrem de mari, între 2.000 și 6.000 de lei lunar, în funcție de nivelul de gravitate al afecțiunii și de numărul de ore recomandate.
Așadar, este mult sperată modificarea legii, care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie. Deși numărăm al treilea ministru care face promisiuni în acest sens.
Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări.
Proiectul de OUG este publicat pe site-ul Ministerului Sănătății și poate fi consultat integral aici.
Printre schimbările preconizate se numără derularea unui program național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, începând cu acest an, și acordarea de servicii medicale, servicii conexe, servicii integrate, după caz.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a asumat că specialiștii, precum psihiatrii sau logopezii, vor putea face contract direct cu Casa de Asigurări, astfel că tratamentele și terapiile vor fi decontate de stat.