Începând de luni, 26 septembrie 2022 și până în data de 30 septembrie, consilierii de probațiune din toată țara protestează prin grevă japoneză. Aceștia reclamă volumul mare de muncă, dat fiind faptul că 688 de consilieri de probațiune supraveghează peste 100.000 de persoane condamnate penal precum și inechități salariale in raport cu alte categorii din familia ocupațională „Justitie” și cer adoptarea urgentă a legii privind statutul lor, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, de Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP).
În acest context, SNCSP solicită adoptarea rapidă a proiectului de lege privind statutul consilierilor de probatiune, precum și emiterea unei ordonanțe de urgență pentru eliminarea inechităților salariale.
“Consolidarea sistemului de probațiune a fost asumată la nivel programatic ca formă de diminuare a populației din penitenciare, acesta fiind un punct distinct în cadrul capitolului „Justiție” din Programul de Guvernare 2018-2020.
Cu toate acestea, realitatea arată că personalul de probațiune nu are un statut conform cu noua lege de funcționare, că volumul sarcinilor rămâne, chiar și în condițiile alocării noilor posturi, unul foarte mare față de normele europene, ca responsabilitățile și importanța acestui serviciu public nu se reflecta în poziția pe care o are în sistemul de justiție românesc, fiind clasat printre ultimele categorii ale acestuia, ca nivelul de remunerare este unul incompatibil cu statutul și natura activităților, fiind situat la jumătate față de veniturile aferente altor categorii de specialiști din justiție.
În ceea ce privește condițiile de angajare și standardele profesiei, acestea sunt singurele care corespund cu recomandările europene, fiind printre cele mai exigente din sistem, fapt ce subliniază, o dată în plus, discrepanța dintre drepturi și îndatoriri”, se arată în comunicatul SNCSP.