Abandonul şcolar – această problemă de interes naţional, îşi face simţită prezenţa şi pe raza Judeţului Teleorman. Mai mulţi tineri ajung să renunţe de timpuriu la şcoală din diverse motive. Cei mai mulţi dintre aceştia nu sunt sprijiniţi de familie, provin din familii divorţate, au parte de violenţă în familie sau sunt presaţi să lucreze de la o vârstă mică pe lângă gospodărie, mergând cu animalele sau având grijă de fraţii mai mici.
Aşa se face că aceşti tineri nu mai termină cele 8 clase obligatorii cum sunt prevăzute în Legea Educaţiei, iar mai departe ei se confruntă cu dificultăţi majore în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă şi construirea unei vieţi stabile, cu o familie proprie pe care să o poată întreţine.
IPS apasă butonul Re-start care declanşează noi oportunități de viață pentru aceşti tineri
Situaţia acestori tineri apţi de muncă, dar cărora le lipseşte pregătirea educațională, se află în atenţia multor instituţii şi organisme din țară care au încercat conturarea diferitelor soluţii.
Asociaţia IPS propune la rândul său un proiect – soluţie, cu o formă foarte complexă, pentru ajutorarea acestor tineri. Este vorba despre proiectul „Re-start: Noi oportunități pentru viață”, care se adresează în exclusivitate tinerilor NEETs, acei tineri care nu au absolvit învăţământul gimnazial obligatoriu, nu au un loc de muncă, au vârsta între 16 şi 29 de ani şi locuiesc într-o localitate din Judeţul Teleorman.
Proiectul este finanţat din fonduri europene, iar structura sa se inspiră din modelul serviciului de probaţiune francez, un model cunoscut şi apreciat la nivelul Uniunii Europene pentru rezultatele foarte bune.
În proiect se pot înscrie atât tinerii care au abandonat şcoala timpuriu, cât şi cei care nu au frecventat deloc şcoala. Conform proiectului, un număr de 410 tineri vor fi atraşi în acest sistem cu durata de implementare de 3 ani.
Despre „Re-start: Noi oportunități pentru viață”
Proiectul gândit special pentru Judeţul Teleorman include componenta de consiliere şi ghidare a tinerilor, din momentul în care aceştia se decid să revină la şcoală pentru a profita de a această oportunitate şi până la sprijinirea lor pentru integrarea pe piaţa de muncă.
Acest proces natural face ca proiectul să se bucure de o eficienţă majoră. Tinerii NEETs nu ar putea să aspire la un loc de muncă mai bun şi mai bine plătit fără o pregătire sau o calificare corespunzătoare.
De aceea, prin proiectul amintit, ei sunt prima dată reintroduşi în sistemul de învăţământ pentru a-şi completa bagajul de cunoştinţe şi abilităţi de care vor avea nevoie mai departe pentru a presta o meserie care să le aducă bunăstare financiară.
Eforturile de ajutorare a tinerilor NEETs nu încetează în momentul în care ei sunt înscrişi în proiect. Din contră, aceştia sunt permanent supravegheaţi şi ajutaţi pentru a finaliza studiile fără probleme. Pot face acest lucru într-un ritm mai alert şi astfel vor putea termina şcoala mai repede. Pe tot parcursul procesului sunt sprijiniţi pentru a-şi păstra motivaţia.
Obiectivul general al proiectului ţinteşte adaptarea tinerilor NEETs pe piaţa muncii, ceea ce va avea ca efect scăderea ratei de şomaj prin găsirea unui loc de muncă potrivit.
Cât de necesar este acest proiect în Judeţul Teleorman?
La nivelul României exista mai multe zone cu accent atunci când vorbim de abandonul şcolar, iar Judeţul Teleorman se află printre acestea.
Conform statisticilor evidenţiate în cererea de finanţare a proiectului, în anii 2014- 2015, rata de abandon şcolar în Judeţul Teleorman era de 2%, la fel ca rata naţională de abandon şcolar. 2% este un procent îngrijorător într-o țară care doreşte să crească şi să se dezvolte, să se remarce ca un pion important în economia europeană.
Dar, performanţele negative, cum este penultimul loc în UE în ceea ce priveşte rata abandonului şcolar, aşa cum s-a înregistrat în 2015, nu fac deloc cinste României.
Prin urmare, acest proiect pentru descurajarea abandonului şcolar şi reducerea ratei de şomaj era mai mult decât necesar în Judeţul Teleorman. Valoarea sa vine în special din complexitatea cu care este alcătuit, pe etape clare de implementare şi cu accent sporit pe consilierea celor înscrişi, pe particularităţile fiecărui individ în parte şi pe abilităţile şi interesele sale concrete.
Efectele abandonului şcolar sunt devastatoare pentru viaţa tinerilor: lipsuri financiare, imposibilitatea de a întreţine o familie, descurajare personală cu risc de alcoolism şi depresie, creşterea şomajului şi oportunităţi ratate pentru o creştere armonioasă a societăţii.
Care sunt cele mai bune argumente pentru ca tinerii NEETs să se înscrie în proiect?
I-am întrebat acest lucru pe cei de la Institutul pentru Politici Sociale, iar răspunsul lor a fost foarte clar. „Posibilitatea de a te califica într-o meserie care ţi se potriveşte şi care îţi poate aduce satisfacţii financiare şi personale semnificative. Apoi, înscrierea în program e foarte simplă, iar tinerii sunt consiliaţi, ajutaţi şi îndrumaţi. Cel mai important este că tinerii aceştia vor putea reveni la şcoală, vor putea recupera chiar într-un timp mai scurt, pentru ca apoi să se poată angaja mai uşor pe un post decent. Şi aş mai adăuga aici, faptul că îi sprijinim pe cei cu idei antreprenoriale pentru a-şi deschide o afacere proprie.„
Cum se poate face înscrierea în proiect?
Vizitează pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunități-pentru-viață/. De asemenea, poți trimite un email la office@politicisociale.ro sau poți apela numărul de telefon 0723 890 028.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.