Dacă timpul ar mai fi avut răbdare, la data de 5 august 2019, Marin Preda ar fi împlinit 97 de ani. S-a stins, însă, mult prea devreme, în noaptea de 15 spre 16 mai 1980, la numai 58 de ani. Chiar dacă moartea a fost prea grăbită, scriitorul de geniu a lăsat în urmă mai multe capodopere literare, între care romanul “Moromeții”, prin care a făcut celebru satul în care s-a născut.
”Dacă dragoste nu e, nimic nu e”
La Siliștea Gumești, casa în care a văzut lumina zilei marele scriitor este într-un grad avansat de degradare. Deşi figurează pe lista monumentelor istorice, casa lui Marin Preda este lăsată pradă vremii și vremurilor.
Din stradă, imaginea care se așterne înaintea ochilor îți dă un sentiment amestecat de frustrare, furie și neputință. Fundația se macină, tencuiala a căzut de pe pereții coșcoviți, tabla de pe acoperiș este mâncată de rugină, vița de vie a intrat prin gemurile sparte și strugurii se coc în spatele sticlei, ca într-o seră. În curte, bălăriile sunt cât zidurile, iar gardul și poarta ruginită stau într-o rână.
Din când în când, atunci când se organizează vreo vizită oficială, de la primărie se trimite un om ca să desfacă sârma de la poartă și să cosească bălăriile din curte. Mai mult nu se poate face pentru că este proprietate privată, spun autoritățile locale.
Imobilul a fost cumpărat de Marius Tucă
Casa a fost cumpărată de Asociaţia Mişcarea de rezistenţă Marius Tucă în 2014, de la o nepoată a scriitorului, pe 35.000 de lei. Multă lume a aplaudat gestul gândind că Tucă a salvat casa de la demolare și că va face tot ce trebuie ca aceasta să fie pusă în valoare. De altfel, a promis că va deschide acolo un muzeu dedicat lui Marin Preda. Dar au trecut cinci ani și pare să fi uitat sau să nu-l mai intereseze. Are, se pare, alte proiecte mai importante, precum deschiderea unei televiziuni împreună cu Adrian Sârbu.
Deșteptarea autorităților locale
Nepăsarea a făcut ca imobilul să intre în proprietate privată. Vorbim aici de primăria din sat care n-a realizat ce comoară pierde și, la momentul respectiv, nu a găsit în buget suma pe care o pretindea proprietara, în timp ce pentru alte nimicuri se găseau bani. S-au deșteptat peste vreo doi ani. Actualul primar, Stelian Niculae, spune că s-au rugat de Tucă să facă într-un fel, ca să nu se dărâme casa, să cadă la o înțelegere. Dar li s-a dat voie numai să cosească iarba din curte și să deschidă poarta vizitatorilor ca să vadă dezastrul și să plece dezamăgiți și furioși.
De vreo trei ani, au intrat pe fir și cei de la județ. Președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, spune că l-a contactat telefonic în mai multe rânduri pe Marius Tucă, propunându-i o întâlnire față în față pentru a găsi posibilitatea legală a unei colaborări. Răspunsurile au fost evazive și întâlnirea n-a avut loc.
Nici Asociația Marin Preda, înființată de Dorel Petrescu, om al satului și împătimit admirator al marelui scriitor, nu a obținut decât promisiuni vagi de la Marius Tucă. De altfel, Dorel Petrescu administrează de mai mulți ani și Centrul Cultural Marin Preda unde este amenajată o amplă expoziție memorială, în fosta școală, unde, în anul 1930, era înscris în clasa I-îi elevul Călărașu T. Marin, cel ce avea sa devină scriitorul de geniu Marin Preda.
Este singurul loc amenajat în memoria și cinstirea celui mai celebru fiu al satului. Sunt expuse ziarele în care au fost publicate primele proze, documente, fotografii, manuscrise, publicații periodice, scrisori, cărți, precum și obiecte care au aparținut scriitorului Marin Preda.