Platoul de filmare din comuna Talpa, județul Teleorman, unde s-au turnat cele două serii ale filmului “Moromeții”, va găzdui, sâmbătă, 20 octombrie, un nou eveniment care va împleti dragostea pentru opera marelui scriitor Marin Preda cu descoperirea tradițiilor culinare românești.
Peste o lună de zile, pe 5 noiembrie, cel mai așteptat film al anului, “Moromeții 2”, va avea premiera națională la Sala Palatului.
Încet-încet, locuitorii comunei Talpa, din județul Teleorman, încep să adopte englezismul “brunch” și să-l transforme în regionalism. Oamenii locului au început să-l pronunțe, mai întâi cu o licărire ghidușă în privire și mai mult în glumă, în vara acestui an, când în curtea casei lui Ilie Moromete din cele două serii ale filmului regizat de Stere Gulea, s-a anunțat mare adunare de iubitori de Marin Preda, invitați să se ospăteze cu bucate tradiționale și să-și desfete sufletele cu folclor din Teleorman. Cine a trecut pragul casei, a putut să revadă și primul film “Moromeții”, turnat în urmă cu apoape 30 de ani.
Se întâmpla pe 4 august, cu o zi înainte de data de naștere a lui Marin Preda, autorul romanului “Moromeții”.
Peste 100 de oameni din județ dar și din țară au răspuns invitației făcută de primăria comunei, drept pentru care s-a luat decizia ca acțiunea să ”recidiveze” și, în fiecare anotimp, datinile și obiceiurile să fie marcate de o astfel de întâlnire.
La “Sărbătoarea toamnei”, cel de-al doilea eveniment gastronomic al anului în ograda Moromeților, organizatorii anunță un ospăț cu preparate specifice toamnei: berbecuț la proțap, must, dovleac copt, pastramă, mititei, plăcinte, cozonaci, pâine la țest și multe alte bunătăți. Vor fi prezenți și meșteșugari care își vor etala măiestria în confecționarea de obiecte tradiționale. Și, ca la orice masă bogată, auzul va fi desfătat cu folclor interpretat de artiști ai locului, între care și Gelu Voicu. Participanții vor avea ocazia să se prindă în horă, dar și să se plimbe cu trăsura prin comună. Iar copiii pot învăța să călărească poneiul sau să se joace cu mielușei și iepurași.
Brunch-ul este, de fapt, o combinaţie între micul dejun şi prânz. Termenul provine din fuziunea cuvintelor englezeşti „breakfast” (micul dejun) şi „lunch” (masa de prânz). Pentru tălpeni, cuvântul începe să se adapteze mândriei lor de a fi fost contemporani cu Marin Preda, dar și păstrători ai tradițiilor vechi.