Guvernul a prelungit starea de alertă, în ședința de luni, cu aplicare de marți, 15 septembrie, iar Comitetul Național pentru Situații de Urgență a votat, prin Hotărârea 45/2020, propunerea către Guvern privitoare la măsurile din perioada campaniei și în ziua votului.
Așadar, este permisă desfășurarea mitingurilor electorale, dar și demonstrațiile, în limita a 100 de persoane și respectând măsurile stabilite de prevenție și igienă.
În ziua votului, pe 27 septembrie:
- va fi asigurat, prin grija primarilor, personal tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare.
- purtarea măștii în secția de votare este obligatorie. Raed Arafat a precizat că dacă o persoană nu are mască, va putea obține de la secția de votare, dar recomandarea e să vină cu mască de acasă.
- pentru verificarea identității alegătorului, acesta își va da masca jos, după care și-o va pune la loc, iar comisia secției de votare poate interzice intrarea celor care nu poartă mască și să interzică votul alegătorilor care nu vor să-și dea masca jos pentru identificare, conform oficialului din Guvern.
- va fi obligatorie dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de vot și la ieșire. Soluțiile dezinfectante vor fi asigurate de către primării.
- cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, fiind instruit cum să o facă. Pentru cei care au buletine vechi, din hârtie, procesarea se va face manual, iar operatorul va dezinfecta mâinile înainte și după ce manipulează buletinul.
- buletinele de vot, ştampila cu mențiunea „VOTAT” şi pixurile utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după exercitarea dreptului de vot își vor aplica singuri timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate sau documentul de identitate.
- urna mobilă va putea fi solicitată, în limita legii, și de către persoanele care nu sunt afectate de COVID-19, va fi planificată ca mai întâi să meargă la cei care nu au probleme cu noul coronavirus. Mai apoi, va merge la persoanele carantinate, izolate la domiciliu sau în spital, a explicat secretarul de stat.
Hotărârea prin care se prelungește starea de alertă și regulile petru desfășurarea alegerilor AICI .