Adulții peste 40 de ani au acces la un pachet medical de prevenție decontat de la stat, cuprins în contractul-cadru pentru serviciile medicale aferent anilor 2021-2022, începând cu 1 iulie. Acesta conține până la trei consultații și analize care pot fi făcute la laboratoarele private. Este necesară trimitere de la medicul de familie.
Pachetul de consultaţii preventive de evaluare a riscului individual pentru cei de peste 40 de ani va fi acordat anual pacienţilor de către medicul de familie. Pachetul de prevenţie cuprinde maximum 3 consultaţii: consultație de evaluare inițială, consultaţie pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile şi consultație pentru monitorizare/control ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive.
Consultaţiile de prevenţie sunt cuprinse în pachetul de servicii de bază, destinat celor asiguraţi în sistemul public de sănătate.
În urma consultaţiilor de prevenţie, medicul de familie va elibera bilete de trimitere pentru specialităţile medicale în care riscurile de îmbolnăviri ale pacientului sunt mai ridicate.
Analizele de sânge prevăzute în pachetul de prevenţie pentru cei de peste 40 de ani conține:
- Hemoleucogramă completă;
- VSH;
- Glicemie;
- Colesterol seric total;
- LDL colesterol;
- Creatinina serică;
- PSA la bărbaţi;
- TSH şi FT4 la femei.
Documentul prevede că furnizorul de analize de laborator efectuează fără recomandarea medicului de familie examenul citologic al frotiului sangvin (numai dacă este efectuat de medicul de laborator sau de specialişti cu studii superioare nemedicale care au specializare în hematologie) în cazul în care hemoleucograma completă prezintă modificări de parametri.
Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) subliniază, într-un comunicat emis recent, că decontările pentru astfel de servicii nu pot fi refuzate pe motiv că nu mai sunt bani, iar cei care se lovesc de acest răspuns ar trebui să sesizeze casele de sănătate.
„Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situații.”
Adrian Gheorghe, președinte al CNAS.