Președintele PSD Teleorman, Adrian Gâdea, spune că era previzibil că va trece moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Orban, din cauza numărului mare de ordonanțe de urgență și asumări de răspundere, inclusiv pe bugetul de stat. Strategia partidului și alianțele electorale care se vor face ulterior, se vor discuta începând de joi, a declarat acesta, într-un interviu pentru Cronica de Teleorman.
Reporter: Guvernul Orban a fost demis în urma moțiunii de cenzură depusă de PSD. Au fost 261 voturi „pentru”, fiind necesare doar 233. Cum comentați numărul mare de voturi din Parlament?
Adrian Gâdea: Era de așteptat, ținând cont de ce s-a întâmplat în ultimele trei luni la guvernare, de ceea ce a făcut Guvernul Ludovic Orban. Cred că cea mai mare mobilizare a făcut-o Cabinetul Orban prin măsurile luate în ultima perioadă. Să nu uităm de ședința de aseară (n.r. miercuri-seara), când au fost adoptate 25 de ordonanțe. Dar pe lângă asta, să nu uitam toate celelalte bâlbâieli și greșeli pe care le-au făcut, să nu uităm de faptul că au împrumutat în trei luni de zile țara, cât nu a împrumutat-o PSD în ultimii ani de zile. Și nu am văzut ca acei bani să se ducă în bunăstarea românilor, ba, dimpotrivă. Vedem tot felul de asumări de răspundere, iarăși, o situație fără precedent. Doar luând în calcul legea bugetului de stat, care a fost trecută prin asumare, așa ceva nu s-a întâmplat în nicio țară din Uniunea Europeană. Toate acestea au dus la căderea guvernului. Nu e o surpriză pentru nimeni. Sigur, în perioada următoare vor fi pași pe care trebuie să-i facem, dar toate astea le vom discuta în perioada următoare.
Reporter: Printre variantele care se vehiculează în legătură cu ce se va întâmpla după moțiunea de cenzură sunt alegerile anticipate și faptul că PSD va înainta un nume premier susținut și de Pro România. Există posibilitatea ca acest premier să fie nominalizat de președintele Iohannis și să fie și votat în Parlament?
Adrian Gâdea: Nicio variantă nu poate fi exclusă în momentul de față. Ca o completare, e bine că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, pentru că am oprit dezastrul care continua în ritm alert în această țară. Revenind, toate variantele sunt posibile în acest moment, sigur că, dacă se formează o altă majoritate în urma acestei moțiuni, conform prevederilor constituționale, președintele României trebuie să țină cont de noua majoritate și de propunerea venită din partea noii majorități. Pentru toate aceste lucruri și noi, ca partid, ne vom întâlni și vom avea discuții, începând de joi.
Reporter: Veti avea negocieri directe cu Pro România?
Adrian Gâdea: Vom discuta când ne vom întâlni la nivelul conducerii partidului, dacă vor fi discuții cu Pro România, sau cu alte formațiuni politice.
Reporter: Ce alte partide credeți că s-ar putea alătura PSD?
Adrian Gâdea: N-aș putea să spun în acest moment ce partide. Să nu uităm că această moțiune a fost depusă împreună cu cei de la UDMR. Dar sunt convins că au votat și alți parlamentari, de la alte partide, ținând cont de rezultatul cu care a trecut această moțiune. De aceea spun că vor există discuții și cu alte formațiuni politice, pentru a forma o nouă majoritate.