Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege ce introduce o nouă grilă de salarizare, în funcție de pregătirea profesională.
Proiectul a fost inițiat de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, și alți parlamentari PSD, PNL, ALDE, USR și UDMR, cuprinde 11 noi tipuri de salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat. În prezent, există trei salarii minime în România.
Potrivit legii ce va pleca spre promulgare către Camera Deputaților, coeficienții corespund unui anumit grad de școlarizare. Astfel că, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei, cel care are școala profesională sau studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei, iar un absolvent de studii superioare va avea un salariu minim brut de bază de 4.014 lei, dacă și-a încheiat studiile si cu un masterat. Iar un angajat cu studii superioare, care și-a luat doctoratul trebuie să fie plătit cu minim 4.460 de lei brut.
„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.